Haveaffald-kompostering

Haveaffald kan komposteres på mange måder. Det kan omsættes, hvor det nu lægger sig. Det kan samles i en bunke. Og det kan lægges i en åben eller lukket beholder.

Sådan gør du

Start med at finde en god placering i haven. Der skal være plads uden om, så du kan komme til med trillebøren, og så du kan vende indholdet (stikke om) og få den færdige kompost ud af beholderen. Find et sted med lidt skygge, så indholdet ikke tørrer ud i sommersolen. Et løvfældende skyggetræ eller busk er perfekt; så er der skygge om sommeren og sol i vinterhalvåret.

 

Hjælp naturens skraldemænd

En kompostbeholder behøver ikke megen pasning. Naturens mikroorganismer sørger for, at affaldet bliver omsat. Derfor er det vigtigt at sikre dem gode betingelser. 
Begynd med at lægge et lag kviste i bunden af beholderen. Det giver luft til komposten, som er vigtigt for en god omsætning. 
I tørre somre skal man huske at vande bunken med jævne mellemrum. Er sommeren våd, kan det være nødvendigt at dække bunken med plast. Også efterår og vinter skal komposten dækkes til for at undgå, at værdifuld næring vaskes ud. 

For at sikre luft-vand-forholdet, så bland altid ”vådt” og ”tørt” sammen: 
Vådt er for eksempel græs og ukrudt. Store mængder græs fra f.eks. plæneklipning, tørres som hø, inden det kommer i kompostbeholderen – ellers hæmmer det komposteringen. 
Tørt kan være visne blade, grene og stængler, tørret græs, hø, halm eller savsmuld. 

Komposten skal have en fugtighed, der svarer til en opvredet svamp. Det kan du teste ved at klemme hårdt om en håndfuld. Kommer der lidt vand ud, er forholdet i orden.

 

Skub i omsætningen

Du skal regne med, at der kan gå et år, før du kan få færdig kompost, men du kan sætte skub i omsætningen: Jo mere findelt materialet er, jo hurtigere foregår kompesteringsprocessen. Hug eller klip derfor tynde grene og seje plantestængler i stykker eller brug en kompostkværn inden kompostering. Du kan også forkorte kompostens omsætningstid, hvis du omstikker med jævne mellemrum: Tøm beholderen, bland indholdet godt og læg det tilbage igen.

 

Byg din egen beholder

Med lidt håndelag kan du sagtens selv bygge en åben kompostbeholder af træ. Brug lærk, tuja eller eg, der holder uden at være imprægneret. Lav et eller to rum på hver ca. en kubikmeter – du kan altid bygge til senere. Dæk bunden med store bjælker eller mursten på højkant, så der kommer luft til komposten. Læg et lag store grene i bunden og evt. et stykke hønsenet, så komposten ikke falder ned på jorden