Se de indgåede partnerskaber

10 spændende partnere har indgået kontrakt med Odense Renovation. Læs mere om de bæredygtige tiltag fra de grønne iværksættere herunder.

 

Partner nr. 1: Vain Dane Athletic

Projekt: Tøj af fiskenet, plast fra havet m.m. - og spild/fraklip bliver til jogamåtter

Effekt: Fornuftig brug af henkastet affald (plast indsamlet i havet, på strande…)

Om VainDaneTina Søgaard-Pedersen er designeren bag mærket Vain Dane Athletic, som producerer sportstøj i genbrugsnylon udvundet af blandt andet fiskenet, plastik fra havet og gamle gulvtæpper.

Læs mere på: Vain Dane Athletic

 

Partner nr. 2: Barabara

ProjektTøj af restrullerne fra de store fabrikker

Effekt: Mindre tekstil til forbrænding og undgå at producere nyt tekstil, når rest-rullen bruges

Om Barabara: Bára Àstvaldsdóttir står bag mærket BaraBara, som skaber unik street wear af bæredygtigt overskudsstof fra tekstilindustrien.

Læs mere på: Barabara

 

Partner nr. 3: Le Pirol

ProjektTøj syet i Danmark – fokus på etisk produktion og miljømæssigt forsvarlige materialer 
Effekt: Mindre udledning af kemi, styr på leverandørkæde og nye lokale jobs

Om Le Pirol: Morten Underbjerg er hjernen bag mærket Le Pirol, som designer strik ud af økologiske, bæredygtige og etisk producerede garner – og får det strikket i Danmark.

Læs mere på: Le Pirol

 

 

3 iværksættere med fokus på bæredygtige tekstiler

VainDain, Barabara og Le Pirol, som startede Odenses første pop-up shop med bæredygtigt tøj og  
viser forbrugerne, at der er et alternativ til ”fast fashion” og ”brug-og-smid-væk”-kulturen, som præger modeindustrien - og gør den til en stor miljøsynder. 

 

Partner nr. 4: Re-Circle Hub

Projekt: Længere levetid til brugt elektronik

Effekt: Elektronik indsamles til reparation – Brugt elektronik, som er kasseret af én virksomhed, distribueres til en anden virksomhed, hvorved ressourcerne udnyttes bedre.

Om Re-Circle Hub: Re-Circle Hub er en forening grundlagt i 2019 som et resultat af et forskningsprojekt i cirkulær økonomi på Syddansk Universitets Lifecycle Center. Re-Circle Hub forlænger levetiden på virksomheders brugte elektronik ved at indsamle og distribuere den til andre, som kan bruge den – enten til videresalg og evt. reparation eller til almennyttige formål. På den måde sætter virksomheder et mindre klimamæssigt fodaftryk, når de skrotter elektronikken, og bliver samtidig mere bæredygtige. Re-Circle Hub er skabt af mennesker, der brænder for at skabe en grønnere verden, og som har stor erfaring inden for bæredygtighed både i et forretningsmæssigt og forskningsmæssigt lys.  

Læs mere om Re-Circle Hub her

 

Re-Circle er partner i Cirkulær i Odense-projektet - de fokuserer på mere genbrug af elektronik

 

Partner nr. 5: Silo Marked

ProjektEngangsemballagefri fødevarebutik – og økologiske og lokale råvarer 
Effekt: Mindre CO2-udledning og mindre ressourceforbrug

Om Silo Marked: Silo Marked bliver Odenses første emballagefri og bæredygtige dagligvarebutik. Initiativtageren bag er Cristiana Cardoso og vil i butikken sælge dagligvarer som mel, ris, pasta, bønner, gryn og krydderier i løs vægt. Man tager sine egne bøtter og krukker med i butikken, så engangsemballage undgås. Butikken sælger også økologiske grøntsager dyrket lokalt på Fyn. Cristiana Cardoso ønsker med konceptet at ændre forbrugerenes shoppingvaner og bidrage til mere bæredygtighed ved at skabe refleksion over konsekvensen af vores forbrug. 

Se mere om Silo Marked her

 

 

 

 

Partner nr. 6: VON LINNÈ - Circular Design Studio

Projekt: Genbrug af kasserede duge og sengetøj til tasker, gardiner, puder m.m. 
Effekt: Resttekstiler bliver i kredsløbet, idet tekstilerne genbruges/upcycles til nye produkter frem for at blive genanvendt eller brændt. Genbrugsprodukterne kan erstatte nyfremstillede produkter og derved minimeres co2-udledning.

Om Von Linnè: Nathalie Gaia Dahl, som står bag mærket Von Linné, er en odenseansk designer, som bruger det, vi normalt ser som affald i sine designs. Hun er vild med at samle urter og planter i naturen, og hun ønsker at være med til at sætte fokus på begrebet cirkulær økonomi samt på biodiversitet. Disse passioner forenes, når Natalie indsamler ukrudt rundt i Odense, og med en urgammel traditionel teknik presser ukrudtsmønsteret på sit materiale, som er kasserede duge, linned m.m., doneret af De Forenede Dampvaskerier. VON LINNÈ laver interiørdesign som puder, billeder og tasker. 

Læs mere om Von Linne Studio

 

Natalie - Ny partner i EU-støttet projekt "Cirkulær i Odense"

 

Partner nr. 7: REGNDANS - Circular Design Kit

ProjektSpil til undervisning af 15-20-årige, hvor man lærer at tænke innovativt og skabe cirkulære, bæredygtige produkter  Øvelse i at bruge affald som ressource i nye, innovative produkterSpil til undervisning af 15-20-årige, hvor man lærer at tænke innovativt og skabe cirkulære, bæredygtige produkter.
EffektØvelse i at bruge affald som ressource i nye, innovative produkter. 

Om REGNDANS: Mark Hoppe og Jonas Deibjerg Rasmussen står bag design- og innovationsbureauet Regndans. De er i gang med at udvikle et spil, hvori man nemt og hurtigt kan komme op med nogle cirkulære forretningsmodeller eller produktideer. Spillet skal hjælpe folk med at tænke mere cirkulært, og det skal i første runde bruges i skolernes ældste klasser samt gymnasieniveau. Gennem spillet øges fokus på affald som en cirkulerbar ressource, og på, hvorfor det er vigtigt at tænke både affaldshierarki og levetid med i sin ide-udvikling. Regndans blander det bedste fra designverdenen med tankerne bag cirkulær økonomi og får herved ledt deltagerne hen til at løse nogle af de problemer, der er på miljøområdet.

Velkommen til REGNDANS!

 

Regndans - ny partner i EU-medfinansieret projekt, Cirkulær i Odense, januar 2020

Partner nr. 8: Cilfred - fællesskabende genbrug

Projekt: Konceptudvikling og test af kreativt genbrug i fællesskab (affaldsminimering og genbrug især)
Effekt: Bæredygtigt forbrug og reparation giver co2-besparelse ved at erstatte nyindkøb med kreativt genbrug. 

Om Cilfred: Cilfred er en konsulentvirksomhed, der udvikler og tester sit koncept om at skabe lokale fællesskaber for genbrug og upcycling i Bolbro. Ildsjælen bag er Cindy Louise Frederiksen, som driver og udvikler konceptet. Ønsket er at være med til at øge genbrug, ved at reparere og redesigne brugte ting andre ser som spild eller affald - og samtidig udbrede en bæredygtig tankegang via fx værkstedsaktiviteter og kreative workshops, hvor der arbejdes med rest-materialer. Konceptet testes af i samarbejde med foreningen Bronx5200, som har til huse på Middelfartvej i Bolbro i kreativ indrettede lokale.  

Læs mere om Bronx her. 

 

 

Partner nr. 9: TimberNest - Sociale byrumsmøbler med fokus på bæredygtighed

ProjektSociale møbler i byrummet udviklet af langtidsholdbare og let adskillelige genbrugsmaterialer 

Effekt: Genbrugsmaterialerne erstatter nye materialer, hvorved der spares på ressourcer og på co2-udledning ved nyproduktion.

Om TimberNest: Kristian Grove Poulsen og hans hold ved TimberNest producerer møbler til byrummet, som via designet skaber rum for socialt samvær. Bæredygtighed er en del af kernen i TimberNest, som producerer møblerne lokalt på Fyn og af dansk træ. Ambitionen er at blive cirkulære. Derfor arbejder Kristian Grove Poulsen nu med at gøre produktet mere cirkulært - både i materialevalg, design, vedligeholdelsesmuligheder og heraf levetid for produktet. TimberNest har et stort fokus på det aftryk, de efterlader - og planter derfor også to træer for hvert træ, der anvendes i produktionen.  

Læs mere om TimberNest her.  

 

 

 

Partner nr. 10: Akuja - vokalboks med kasserede tekstiler indeni

 

Projekt: Brug af kasserede tekstiler i modulære vokalbokse - lydudstyr der udlejes til brug i hjemmestudiet.
Effekt: Genbrugsmaterialerne erstatter traditionelle isoleringsbats og redder kasserede tekstiler, som i sidste led kunne være endt i forbrændingen, hvorved der spares ressourcer og co2-udledningen reduceres.
Om Akuja: Akuja vil bruge bats fremstillet af kasserede tekstiler i sine modulære vokalbokse, fremfor de mere miljøbelastende isoleringsbats, der typisk anvendes i lydstudier. Vokalboksen vil kunne lejes af professionelle sangere og musikere, frem for at skulle ejes. Derfor er fokus også på lang holdbarhed ved bl.a. at gøre det let at skille vokalboksen ad, så den kan transporteres og repareres – og så er den fremstillet i robuste materialer.

Læs mere om Akuja 

 

 

 

 

Partner nr. 11: Papirværk - håndlavede kort af papiraffald

 

Projekt: Prototype på beregningsmodel for klimaaftryk af Papirværks produkt og service 
Effekt: En beregningsmodel vil gøre det muligt at konkretisere effekten af et koncept som Papirværks, og modellen vil efterfølgende kunne bruges til at beregne effekten af andre cirkulære projekter - og på sigt også på Odense Renovations affaldsstrømme. 
Om Papirværk: Papirværk producerer håndlavede kort af virksomheders papiraffald. Kortene produceres lokalt af Jonas Thorup Langelund på værkstedet i Buchwaldsgade i Odense. Kortene sælges både i nogle af byens butikker, hvor alle kan købe dem, men også via en model, hvor en virksomheds papiraffald cirkulerer gennem Papirværk og tilbage til virksomheden i form af kort med detaljer, der viser, at det faktisk er virksomhedens papiraffald, der er kommet tilbage i ny form.

Læs mere om Papirværk 

 

 

Hvad siger partnerne til Cirkulær i Odense?
Hør Nathalie fortælle om sit projekt og hvad hun får ud af at være med i Cirkulær i Odense: