Bronx: Nyt kulturhus for kreativt genbrug

I et tomt butikslokale nær Hauges Plads bygges der på livet løs for at blive klar til åbningen af Bronx, et nyt kulturhus i Bolbro, som åbner 1. marts.

Ved første øjekast ligner det måske ethvert andet byggerod. Men det særlige er, at stort set alle materialer er genbrugsmaterialer – fra træet, som væggene beklædes med, til møblerne, man skal sidde i. Omdrejningspunktet for huset er nemlig bæredygtighed, og dét er noget, som ligger Cindy Louise Frederiksen, ildsjælen og idémageren bag Bronx, på sinde.

 

”Idéen var at starte med et tomt lokale og så bygge huset fra bunden af de ting, som folk kom med. Så kunne vi først sidde ned, når der kom en stol; sy, når der kom en symaskine; eller brygge kaffe, når vi fik en kaffemaskine,” forklarer Cindy og tilføjer, at det nok ville tage for lang tid. Men viljen og ånden er intakt, og det vigtigste er at skabe rammen for et fællesskab, hvor kreativitet og bæredygtighed er nøgleord.

 

Brug for genbrug i Bolbro

Cindy har boet i Bolbro de sidste 12 år, hvor hun har engageret sig i forskellige lokale projekter. Blandt andet er hun administrator på Facebook-gruppen ”Hjælpsom i Bolbro”. Her ser hun ofte ting, der søger nyt hjem, men ikke nødvendigvis finder ét. ”Og det er jo en skam, for så ender det måske i skraldespanden. Det vil vi gerne lave et system for, så vi kan redde flere ting ud af skraldespanden,” siger Cindy og påpeger samtidig, at Bolbro ikke har nogen genbrugsbutik. Derfor vil ét af tiltagene i Bronx være en byttestation, hvor ting kan få ny ejer, så de kan cirkulere så længe som muligt.

 

Sammen om bæredygtighed

Netop det cirkulære er en central del af DNA’et i det nye hus. Derfor er Bronx ikke kun en café, men et fællesskab for genbrug og upcycling. Ønsket er at være med til at gøre en forskel og øge genbrug ved at reparere og redesigne brugte ting - og samtidig udbrede den tankegang til flere. Der vil derfor også være et værksted, hvor man kan reparere eller bygge ting, og kreative workshops med rest-materialer. ”Vi vil enormt gerne inspirere flere til at genbruge og upcycle mere. Det håber vi også, at de fysiske rammer i huset er med til,” siger Cindy og henviser til indretningen med genbrugsmaterialer, som skal være med til at vise, hvordan man kan bruge rest-materialer på nye, kreative måder.

En del af Cirkulær i Odense  

Bronx er et samarbejde med Dit Bolbro – Områdefornyelse. Derudover er det støttet af Odense Renovations EU-medfinansierede projekt Cirkulær i Odense, som blandt andet har til formål at bidrage til, at mere affald bliver til cirkulerbare ressourcer, at flere produkter genbruges direkte, og at flere varer bliver repareret.

 

Se mere på www.bronx5200.dk eller www.facebook.com/Bronx5200/