Circular Design Camp: Den enes klud er den andens arbejdsvest

I sidste uge afholdt vi Circular Design Camp 2022 for tre af byens uddannelsesinstitutioner. Campens formål er at skabe et optimistisk grønt mindset hos de studerende og de virksomheder, der deltager.

1. december 2022

Kan udslidte mopper og klude blive til søde bamser, der kan bringe glæde og kreativitet ind på hospitalets børneafdelinger? Eller måske en arbejdsvest, der kan varme SOSU-assistenten på sin gåtur med Hr. Larsen? Dét var i hvert fald nogle af de løsningsforslag, som DFD fik med hjem, da de i sidste uge stillede med en case-opgave til Circular Design Camp 2022. Her var godt 400 studerende fra byens uddannelsesinstitutioner inviteret til at dyste i cirkulær økonomi på tværs af fem lokale virksomhedscases hos UCL i Seebladsgade.

 

Idéer direkte til designafdelingen

DFD – De Forenede Dampvaskerier – håndterer tonsvis af tekstiler for deres kunder hver eneste dag – og hver eneste dag er de desværre også nødt til at kassere store mængder af tekstiler i form af fx plettede duge eller udtjente uniformer. Derfor arbejder de allerede målrettet med recirkulering af produkter og materialer for at mindske deres aftryk på miljøet, men der er stadig udtjente tekstiler at tage af. DFD’s case var derfor en ret håndgribelig udfordring i form af udtjente mopper og klude, som gerne skulle have nyt liv. 

 

Eksemplerne i indledningen var bare to af de løsningsforslag, som DFD modtog fra de studerende under campen. Henrik Ravn, salgs- og afdelingschef for Cleaning hos DFD, fortæller, at alle pitch-videoer vil blive sendt direkte til virksomhedens designafdeling, som så skal se efter guldkornene. ”For guldkornene, de er der”, siger han og fortsætter: ”Det er imponerende, hvad deltagerne har kunne finde frem til på så kort tid. Med fare for at det bliver lidt højtragende, så giver det altså håb for fremtiden og den grønne omstilling, når vi har så kreative og iderige unge mennesker”.

 

Grøn af optimisme

Hos Odense Renovation og bureauet, Regndans, som sammen står bag designcampen, er man også håbefulde i forhold til fremtiden. ”De studerende er fremtidens medarbejdere og iværksættere, og derfor er det vigtigt, at vi klæder dem på til at tænke bæredygtighed og cirkularitet i alt, hvad de gør – både i deres eget liv, men især i deres arbejdsliv”, siger Peter Schibye, cirkulær økonomi-konsulent hos Odense Renovation om baggrunden for campen.

 

"Vi er desværre nået til et punkt, hvor det at snakke om klima fører til angst og i nogle tilfælde ligefrem sorg. Med campen vil vi gerne bevæge os fra snak til handling – og vi kan se på deltagerne, at de går herfra med en tro på, at de kan være med til at ændre udviklingen til det bedre”, tilføjer Mark Hoppe, partner i Regndans og stemmer dermed i med DFD’s oplevelse af håb for fremtiden.

 

Her ses vinderholdet; en gruppe fra SDU, som foreslog DFD at lave deres udtjente mopper og klude om til varme arbejdsveste - så kludene på den måde kommer tilbage i cirkulation. Iøvrigt var det en del af løsningen at bruge småresterne til genbrugelige vatrondeller.

 

Kort om Circular Design Camp (CDC)

  • Campens formål er at skabe en optimistisk grøn omstilling; at skabe indsigt og tro på egne evner igennem handling – og samtidig give virksomhederne inspiration til at blive mere cirkulære.
  • Campen er hands-on problemløsning i grupper, krydret med oplæg fra virksomheder og eksperter i bæredygtighed, design og iværksætteri.
  • Årets ambitiøse virksomheder på CDC22 var DFD, Meneta, Odense Zoo, Rosengårdcentret og Odense Renovation.
  • De studerende kom i år fra UCL, SDU og Tietgenskolen.
  • Circular Design Camp 2022 var desuden støttet af Odense Kommune, imens Fynske Bank stod for præmier til deltagerne. 

 

Vil du læse mere, så har Erhvervsliv Odense skrevet lidt om Meneta og deres deltagels i campen her:

Fra gulv til ledelse skal Meneta tænke bæredygtigt

Idéerne skal kunne boble op nedefra

"Produktions Poul" skal klædes på til den grønne omstilling