Ny platform for genbrug af elektronik

Med støtte fra Odense Renovation og det EU-medfinansierede projekt, Cirkulær i Odense, vil Re-Circle Hub genbruge virksomheders aflagte elektronik. Læs mere nedenfor.

Hvordan kan vi øge genbrug og forebygge spild af ressourcer fra elektrisk og elektronisk udstyr? Hvert år ender en betydelig del af dette som elektronik-skrot på byens genbrugsstationer, selvom det stadig virker. Det skal et nyt nationalt initiativ fra foreningen Re-Circle Hub, der har base i Odense, nu ændre på. Ipartnerskab med Odense Renovation lancerer de platformen recirclehub.com, hvor virksomheder kan være med til at øge genbrug af elektronik.

 

Nyt mindset, gammel elektronik

”Vi vil gerne være med til at finde en løsning på en affaldstype, som er én af de største klimasyndere i vores tid. Samtidig vil vi gerne vise, at det er muligt at skabe en rentabel forretningsmodel, som er cirkulær,” siger bestyrelsesformand i Re-Circle Hub, Sabina Kethelz. Gennem deres platform kan virksomheder videresælge brugt elektronik. Re-Circle Hub matcher virksomheder, der har elektronik til overs, med virksomheder, som gerne vil købe og måske videresælge elektronikken. Samtidig sørger de for, at al data slettes efter godkendte metoder, så det bliver nemt for virksomhederne at sende brugte computere og telefoner videre til genbrug. 

 

Re-circle Hub håber at være med til at ændre virksomhedernes mindset. ”Vi tilbyder et alternativ til det, de gør nu. De fleste er vant til at skrotte brugt elektronik eller måske efterlade det på et lager, når de køber nyt. Med vores platform sikrer vi, at mere elektronik får lov til at blive ved med at cirkulere, indtil det rent faktisk ikke kan bruges mere”, siger Sabina Kethelz.

 

Verdensmål for virksomheder

JCN Bolig A/S er én af de første virksomheder under fanen hos Re-Circle Hub. Regnskabschef, Palle Breindahl Schmidt mener, at platformen fylder et hul i markedet, fordi det tidligere har været for besværligt at komme af med brugt elektronik til genbrug. Samtidig peger han på, at mange virksomheder gerne vil gøre det rigtige og bakke op om FN’s 17 Verdensmål for bæredygtighed, men måske har svært ved at inkorporere det i hverdagen. ”Her er altså en virkelig nem og meget konkret måde at støtte op om verdensmålene på”, siger han, og tilføjer, at der samtidig er en økonomisk gevinst ved at sælge den brugte elektronik videre.

 

Inspireret af ”Frit Lejde”-kampagne

Re-Circle Hub er udsprunget af forskningsprojektet og kampagnen ”Frit Lejde” i 2018, hvor borgere kunne aflevere brugt elektronik, som derefter blev undersøgt, evt. repareret og solgt på et loppemarked. Bag kampagnen stod SDU, TV2 Fyn og en række fynske forsyninger, herunder Odense Renovation. Projektet viste, at størstedelen af det indleverede stadig virkede eller blot krævede mindre reparationer, samt at der var interesse for at købe brugt elektronik. Samtidig pegede projektet på, at der mangler et system til at håndtere genbrug af elektronik, og det er det, som Re-Circle Hub nu kommer med en løsning til.

 

En del af Cirkulær i Odense

Re-Circle Hub er støttet af Odense Renovations EU-medfinansierede projekt, Cirkulær i Odense, som har til formål at skabe grønne initiativer og arbejdspladser i Odense, som understøtter den cirkulære tankegang med innovative affaldsløsninger.