Partnerskab: Sociale møbler skal leve for evigt

Den fynske virksomhed Timbernest producerer møbler til byrummet med et særligt fokus på bæredygtighed. Derfor er de kommet med Odense Renovations EU-medfinansierede projekt Cirkulær i Odense.

Tirsdag den 26. maj 2020

Hos fynske TimberNest har bæredygtighed længe stået højt på dagsordenen; materialer og produktion er lokale, og for hvert træ anvendt planter TimberNest to nye. Nu er de klar til næste skridt; de vil nemlig være cirkulære. Derfor er de kommet med i Odense Renovations EU-medfinansierede projekt Cirkulær i Odense, som har til formål at skabe flere grønne arbejdspladser i Odense.


Sociale møbler til byrummet med bæredygtighed i kernen
Måske har du set de vippelignende møbler i Odenses bybillede og til festivaler som Heartland og Tinderbox. Møblerne er lavet af fynske TimberNest. Manden bag hedder Kristian Grove Poulsen, og hans ambition er at skabe en ramme omkring samvær og fællesskab med de sociale møbler. Samtidig brænder Kristian for bæredygtighed og er grundlæggende optaget af at efterlade så lille et aftryk på naturen som muligt. ”Dét træ, vi bruger, er hentet og skåret op her i Danmark – allerhelst på Fyn – og møblerne produceres ved Polymeren i Årslev”, siger Kristian Grove Poulsen, ejer og direktør i TimberNest.
Virksomheden startede i 2016 som et semesterprojekt i produktudvikling og innovation på civilingeniør-studiet på Syddansk Universitet. Siden er det blevet til en virksomhed med flotte samarbejdspartnere som Kilroy, Roskilde Festival og OUH på listen. Men selvom det går godt, holder Kristian ikke op med at udvikle produktet og virksomheden – og næste mål er nu at blive cirkulær.

Cirkulære visioner: Vores møbler skal leve så længe som muligt
For TimberNest handler det især om at forlænge levetiden ved at ændre designet, så møblet let kan repareres. ”I den traditionelle lineære tankegang er det en dårlig forretning at lave et produkt, der holder, fordi det betyder, at folk ikke skal købe nyt. Det gør det svært at gøre et kvalitetsprodukt til en god forretning”, siger Kristian, der er fast besluttet på at gøre netop det; at lave kvalitetsmøbler, som samtidig er en god forretning – for virksomheden, for kunden og for miljøet. Ved at leje møblerne ud i stedet for at sælge dem kan TimberNest bygge en forretning, hvor det giver mening at vedligeholde og reparere møblerne så længe som overhovedet muligt. ”I princippet vil vi gerne lave et møbel, der holder for evigt”, afslutter han.

Gamle tekstiler i nye møbler
Som en del af den cirkulære produktudvikling undersøger TimberNest, om de kan udskifte siderne i deres møbel med et upcyclet materiale – en hård plade, som er lavet af brugte tekstiler fra genbrugsstationerne i Odense. Materialet er lavet som et led i et pilotprojekt med Odense Renovation og tekstilmøllen Convert – med det formål at undersøge nye muligheder for at genanvende tekstiler. ”Dét, at Kristian tester det nye materiale i sin produktion, giver ny viden og konkret feedback til pilotprojektet og kan dermed være med til at øge genanvendelsen af tekstiler”, siger Winie Evers, cirkulær økonomi-konsulent ved Odense Renovation, som står i spidsen for Cirkulær i Odense.

For mere information kontakt ejer og direktør i TimberNest Kristian Grove Poulsen på kgp@timbernest.dk / 71791102 eller cirkulær økonomi-konsulent hos Odense Renovation Winie Evers på we@odenserenovation.dk / 21671606.

Læs mere om Timbernest på hjemmesiden eller se WoodSupply's artikel om Timbernest.