Sorteringskampagne: Dét, du taber, kan ende på marken

Ny kampagne skal sætte fokus på, hvad der sker med haveaffaldet, og hvorfor det gør en forskel at sortere - også i dit haveaffald.

4. marts 2022

Ødelagte plastikpotter, en halv tøjklemme og resterne af plastposer og -sække. Dét var indholdet i den pose, som landmand Jens Muurholm sidste år medbragte til et møde hos Odense Renovation. Indholdet var samlet på en af de marker, hvor han bruger komposten fra Odense Nord Miljøcenter. Mødet blev starten på et samarbejde og en ny kampagne, som skal nedbringe plast og andre fejlsorteringer i Odenses haveaffald.

 

”Komposteringen af byens haveaffald er et fantastisk eksempel på, hvordan vi recirkulerer naturens ressourcer. Desværre ser vi altså en del plast, men også metal og andet affald, der ikke hører til i haveaffaldet – eller i naturen. Og det er et stort problem, som vi nu sætter ekstra fokus på”, fortæller Finn Andersen, driftsleder ved Odense Nord Miljøcenter, om baggrunden for den nye kampagne. 

 

Plast på marken - plast i din mad

Kampagnens omdrejningspunkt er en video, der viser, hvad der sker med haveaffaldet – og hvordan det overhovedet kan ske, at vi finder plast og andre rester fra hverdagen på vores marker. På den måde håber Jens Muurholm og Odense Renovation at få flere til at tænke over at undgå plast og andre ting i haveaffaldet. ”De fleste af os ved godt, at plast ikke hører til i haveaffaldet, så det må skyldes uopmærksomhed eller travlhed, når den slags fejl alligevel sker. Derfor vil jeg gerne være med til at fortælle den her historie, så folk får øjnene op for, hvorfor det er vigtigt – og hvorfor det faktisk nytter at sortere sit haveaffald,” siger Jens Muurholm om kampagnevideoen, hvor han selv optræder. Samtidig bemærker han, at problemet med plast på markerne ikke kun er landmændenes problem. ”Det er alles problem, hvis vores afgrøder forurenes med plast, fordi det i sidste ende er den mad, du spiser, som det går ud over,” forklarer han.

 

I videoen følger man en lyserød tøjklemme på en rejse fra tøjsnoren til den lander i haveaffaldet over genbrugsstationen og komposteringen – indtil den til sidst ender på marken hos Jens. ”Det er selvfølgelig et lidt karikeret billede, men samtidig er det faktisk slet ikke urealistisk. Det er jo dét, vi ser med vores egne øjne i komposten, og som vi gerne vil videreformidle til de borgere, som måske ikke tænker over, hvad der sker med affaldet, efter det er endt på genbrugsstationen”, siger Finn Andersen og forklarer, at det er både bekosteligt og stort set umuligt for Odense Renovation af fjerne alle rester af fejlsorteringerne i haveaffaldet. Eksempler på ting, som man finder i haveaffaldet, er urtepotter, nylonreb, plastposer, stumper af gamle rør og andre rester, der er tabt på jorden gennem tiden.

 

Borgerne kan selv gøre en forskel

”Det første, vi gjorde, var selvfølgelig at se vores egne processer efter i sømmene i forhold til, om der var mere vi selv kunne gøre,” fortæller han og beskriver den proces, som haveaffaldet gennemgår på Odense Nord Miljøcenter. Kort sagt kommer haveaffaldet gennem en grov sortering, hvor man manuelt sorterer plast og andre fejlsorteringer fra. Dernæst bliver det kværnet og komposteret, inden det til sidst bliver sigtet for urenheder gennem en finere si. Alligevel er der altså rester af bl.a. plast at finde i den færdige kompost. ”Vi har finjusteret, der hvor vi kan, men det allerbedste ville være, hvis plasten slet ikke havnede i haveaffaldet til at starte med”, afslutter han og appellerer dermed til byens borgere, om at det nu er op til dem at hjælpe med at få en renere kompost ved at være ekstra opmærksomme på, at der kun er haveaffald med i det, som afleveres på genbrugsstationen.

 

Se kampagnen og læs mere på www.odenserenovation.dk/detnytter