Sorteringstips i julen

Julen giver som regel mere affald, og derfor er det en god ide at give den gas med sorteringen. Her kan du få nogle gode sorteringstips og tricks i den søde juletid.

19. december 2018

Onsdag den 8. december 2021

Gavepapir og gavebånd

Når gaverne er pakket op, er det en god ide at samle gavepapir og gavebånd i en klar plastsæk. I stedet for at sækken med gavepapir og bånd fylder i beholderen til restaffald, så kan du tage den med på genbrugsstationen og aflevere den i container nr. 20 småt brændbart. Hverken gavepapir eller gavebånd egner sig til genbrug, medmindre du gemmer det til gaverne næste år, og derfor skal de i småt brændbart.

 

Flamingo

Har du fået en gave, som er beskyttet af flamingo, og ved du ikke lige, hvor det skal hen? På genbrugsstationerne har vi en container til flamingo - det er container nr. 5.
Når du har sorteret flamingo, kan det bruges til produktion af nye flamingoemballager, men det kan også bruges til isoleringsmateriale i vægge, lofter og gulve. Ved at genbruge flamingoen kan man spare på andre ressourcer, som fx mineral uld, der typisk bruges til isolering. 

 

Fedt fra anden eller flæskestegen

Er det dig, som står for tilberedning af and eller flæskestegen til jul, så husk at fedtet fra den gode julemad ikke må hældes i vasken - det klumper sig nemlig sammen i kloakkerne, og det er ikke godt for dine afløb. Held fedtet i en plastbakke og lad det tørre. Når fedtet er tørt, kan du nemt få det over i den grønne pose og i madaffaldet. Derved er du med til at give andefedtet nyt liv - det bliver nemlig til biogas.

 

Metaldåser fra Tyskland

Har I været en tur over grænsen for at købe øl- og sodavandsdåser til julefrokosten eller julefesten, skal dåserne afleveres i beholderen til glas & metal. I juledagene kan der være ekstra mange dåser, og man kan med fordel samle dem alle i en plastsæk og køre dem på genbrugsstationen. På genbrugsstationen skal de afleveres i container nr. 10A "Øl- og sodavandsdåser". Dåserne genanvendes og bruges til produktion af nye cykler, pander eller helt nye dåser. 

 

Vinflasker, sildeglas, marmeladeglas el.lign.

Har du marmeladeglas, vinflasker, sildeglas eller noget helt fjerde af glas, har du flere muligheder for at komme af med det. Du kan aflevere dem i beholderen til glas & metal. Ligesom med metaldåserne kan du også samle glas og flaskerne i en sæk og køre på genbrugsstationen. Glas og flasker skal afleveres i container nr. 8. Glasset smeltes om og bliver til nye glasprodukter. 

 

Juledekoration

Ingen jul, uden en juledekoration. Juledekorationen består typisk af ler, gran og pynt. Pynten kan du med fordel gemme til næste år, mens grannet skal på genbrugsstationen i container nr. 16 haveaffald. 

 

Julekalenderen

Er din julekalender tømt for godter, skal du være opmærksom på, at den både består af plastik og pap, hvorfor du skal skille den ad. Plastikken skal på genbrugsstationen i container nr. 12 eller 13 - alt efter hvilken typer plastik, der er i julekalenderen, mens pappet kan komme i din beholder til papir & småt pap. .

Julekort

Når du ikke længere vil beholde dit julekort, er der forskellige regler for, hvordan du skal sortere det – alt efter hvilke materialer som det er lavet af. Består dit julekort udelukkende af papir, skal det i beholderen til papir & småt pap. Er der pynt på dit julekort i form af glimmer eller andre ting, skal det i beholderen til restaffald. Hvis der er et batteri i dit julekort, skal det afleveres på genbrugsstationen.

 

Julekugler

Julekugler pynter juletræet så kønt, men af og til falder kuglerne ned på gulvet og bliver desværre ødelagt. Hvis du gerne vil smide dine julekugler ud, skal du aflevere det på genbrugsstationen i container nr. 24 deponi.

 

Juletræet

Når du har taget julepynten af dit juletræ, og du gerne vil smide det ud, skal du aflevere det på genbrugsstationen i container nr. 16 haveaffald. Haveaffaldet omdannes til kompost på Odense Nord Miljøcenter. 

 

Lyskæder

Lyskæder er i den grad med til at bidrage til julehyggen, men desværre kan de også gå i stykker. Er dette tilfældet, skal de afleveres på genbrugsstationen i skuret til elektronik, hvor genbrugsvejlederne nok skal hjælpe dig.

 

Fyrværkeri

Når nytårsfesten er slut og nytårskrudtet er skudt af, så husk at få ryddet op.  Afskudt fyrværkeri skal i beholderen til restaffald, da det ikke kan genbruges.

Når vi sorterer mere affald, sparer vi på jordens ressourcer og hjælper miljøet.

Vi ønsker jer alle en glædelig jul og godt nytår! :-)