Stige Øs historie

Øen var lillebitte, før den blev en af byens mange lossepladser i 1960'erne. Den voksede sig større og større for hvert læs affald, skraldebilerne afleverede og er i dag 10 millioner m3 stor.

Kunstigt skabt landtange

Stige Ø er kunstigt skabt, og arbejdet med at skabe øen startede, da man omkring 1800 skulle grave Odense Kanal ud.

Den smalle landtange fra udgravningen af Odense Kanal blev valgt til at være byens nye losseplads, da den blev anlagt i 1967.

 

Øen voksede herefter hurtigt. Det lavvandede område øst for landtangen blev inddæmmet ved at hælde affald direkte i fjorden. Efterhånden voksede affaldsbjergene og gav øen dens karakteristiske bakkede landskab. I 1994 blev lossepladsen nedlagt, og bakkerne blev dækket med et tykt jordlag. Og siden har området udviklet sig til nutidens naturskønne område.

 

Øen har en rig historie, som både rummer øens første storhedstid som udflugtmål, tivolier i 1930'erne, uheldige aber, modstandskamp under besættelsen, opførelsen af Sorthusene, Mortensens Skalleværk og Stige Ø Bådebyggeri, besøg af sigøjnere, dramatiske beretninger om klunsere, gaseksplosioner og sammenstød mellem politikerne – og meget andet.

 

Læs meget mere på www.stigeoe.dk, hvorfra denne tekst er taget. 

 

 

Kulturværdi

Øen er på ca. 54 hektarer og rummer store kulturværdier og naturværdier med sin historie og i sammenhæng med fjorden, Odense Å, Sorthusene, Stige Ø Nord og Koholmen osv.

 

Øen er overdraget til Odense Kommune, dog står Odense Renovation A/S for driften af gasanlægget og de øvrige systemer til miljøsikring på øen.