Kompostering af køkkenaffald

At ændre det grønne affald til kompost er næsten kun et vanespørgsmål. Naturen klarer den største del af opgaven.

Skaf en beholder

Skal grønt køkkenaffald indgå i komposten, kan det være en god ide at anskaffe sig en lukket plastbeholder. En lukket plastbeholder har nemlig den fordel, at den holder lugten inde, og så er den velegnet til kompostering med orme. Det findes mange forskellige modeller, men der er to hovedtyper - en konisk og en firkantet - de fungerer begge glimrende. Kompostbeholdere er nemme at anskaffe, dit lokale havecenter eller byggemarked burde være leveringsdygtige. Er det kun haveaffald, du komposterer, er det ikke nødvendigt med en beholder.

 

Sådan gør du

Start med at finde en god placering til beholderen. Gerne i nærheden af køkkenet, så du nemt kan komme af med det grønne affald. Husk der skal være plads uden om, så du kan komme til med trillebøren, og så du kan vende indholdet (stikke om) og få den færdige kompost ud af beholderen. Skulle denne placering tilfældigvis være bag et skyggegivende træ, busk, hæk eller mur ideelt, vil dette være anbefalet så indholdet ikke tørre ud i sommersolen. 

 

Hjælp naturens skraldemænd

En kompostbeholder behøver ikke megen pasning. Naturens mikroorganismer sørger for, at affaldet bliver omsat. Derfor er det vigtigt at sikre dem gode betingelser. Begynd derfor med at lægge en god bund i beholderen. Bland vådt køkkenaffald med kvas og findelte grene fra haven. Det sikre ikke blot organismerne gode vilkår, men det sikre også at de første spandefulde grønt køkkenaffald ikke bliver for kompakt.

 

Vådt eller tørt

For at sikre luft-vand-forholdet, så bland altid vådt og tørt sammen. Du skal tænke på, at alle grøntsagsrester i sig selv er omkring 70 procent vand, det kan nemt blive slimet og ildelugtende. Bland derfor med tørt haveaffald; For eksempel visne blade, findelte kviste og grene, tørret græs, hø eller savsmuld/flis. Komposten skal have en fugtighed, der svarer til en opvredet svamp. Det kan du teste ved at klemme hårdt om en håndfuld. Kommer der lidt vand ud, er forholdet i orden. Er der kondensvand på indersiden af beholderens låg, er miljøet for fugtigt.

 

Skub i omsætningen

Du skal regne med, at der kan gå et år, før du kan få færdig kompost, men du kan sætte skub i omsætningen: 
Jo mere findelt materialet er, jo hurtigere foregår komposteringsprocessen. Hug eller klip derfor tynde grene og seje plantestængler i stykker eller brug en kompostkværn inden kompostering. Du kan også forkorte kompostens omsætningstid, hvis du omstikker med jævne mellemrum: 
Tøm beholderen, bland indholdet godt og læg det tilbage igen. 

 

En bestemt regnormeart, Eisenia fetida eller ”den lille brandorm”, er meget effektiv til at nedbryde plantemateriale. Kompostorme kan med fordel tilættes i beholdere. Når beholderen skal tømmes, så undlad at komme nyt materiale i de sidste 14 dage før tømningen. Tilsæt til gengæld nyt materiale et par dage før tømning; så vil de fleste orme befinde sig i den uomsatte kompost, når den færdige kompost fjernes. 
Kompostorme kan købes i have- og plantecentre og på nettet.